Οι θηλές μου πονάνε κατά το θηλασμό - Γιατί;



Βασική σταθερά του θηλασμού είναι ότι το στήθος της θηλάζουσας μητέρας δεν πονά ή... τουλάχιστον δεν πρέπει να πονά όταν θηλάζει. Η μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα έχει να κάνει με τις πρώτες ημέρες θηλασμού ενός νεογέννητο και μάλιστα μόνο για λίγα μόλις δευτερόλεπτα όταν το μωρό πρωτοτοποθετείται στο στήθος. Το να πονά το στήθος της μητέρας για κάποιες λίγες στιγμές όταν το νεογέννητο ξεκινά τις θηλαστικές του κινήσεις είναι απολύτως φυσιολογικό αρκεί αυτός ο πόνος να φεύγει όταν το γάλα αρχίσει να κατεβαίνει και το μωρό να τρώει.

Ωστόσο, αν το στήθος εξακολουθεί να πονά καθ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Συνήθως αυτό που ευθύνεται είναι η λάθος στάση θηλασμού ή η λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές στάσεις θηλασμού για να δοκιμάσει μια νέα μαμά ποια είναι η ιδανικότερη και πιο βολική για την ίδια και το μωρό της. Καλό είναι η μητέρα να ενημερωθεί σχετικά με τις εναλλακτικές που έχει και αφού τις δοκιμάσει να επιλέξει τελικά εκείνες ή εκείνη τη στάση θηλασμού στην οποία το μωρό της τοποθετείται καλύτερα και την ανακουφίζει χωρίς να πονά.

Επίσης, σημαντικό για να μην πονά η μητέρα είναι και η σωστή τοποθέτηση του μωρού στη θηλή. Για να μην πονά η μαμά αλλά και για να θηλάζει το μωρό αποτελεσματικά, θα πρέπει το στόμα του να ανοίγει διάπλατα και τα χείλη του να είναι ορθάνοιχτα και γυρισμένα προς τα έξω ώστε να βεντουζώνουν καλά στο στήθος, πιάνοντας όλη τη θήλεα άλω (όλη την σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) και όχι μόνο τη θηλή της μητέρας του.

Αν μάλιστα το μωρό δεν πιάνει κατευθείαν σωστά στο στήθος, τότε η μητέρα θα πρέπει να το αποσύρει από το στήθος της και να το επανατοποθετεί. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τόσες φορές όσες είναι απαραίτητες μέχρι το μωρό να πιάσει τελικά σωστά τη θηλή και τη θήλεα άλω για να θηλάσει.       Για να βγάλουμε από το στήθος ένα βρέφος, "γλιστράμε" μέσα στο στοματάκι του (από το πλάι μεταξύ αυτού και του στήθους) το μικρό μας δαχτυλάκι ώστε να δημιουργήσουμε κενό μεταξύ του στόματός του και του στήθους μας και έτσι να μπορέσουμε να τραβήξουμε έξω το στήθος, χωρίς επιπλέον πόνο.

---




Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.