Οι θηλές μου έχουν πληγωθεί από τον θηλασμό - τί να κάνω;Οι πληγωμένες θηλές εξαιτίας του θηλασμού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται συνήθως κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού ενός νεογέννητου. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αρχή οι θηλές της μητέρας είμαι μαλακές και απροετοίμαστες ενώ και το βρέφος και η μητέρα μπορεί να μην έχουν βρει ακόμα το σωστό τρόπο τοποθέτησης και θηλασμού. Ωστόσο, όσο οι ημέρες θηλασμού περνάνε τόσο οι θηλές συνηθίζουν και σκληραίνουν με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται πια νέες πληγές.

Αν το στήθος σας πληγωθεί κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και ότι υπάρχουν τρόποι ανακούφισης και επούλωσης των πληγωμένων θηλών σας, ώστε να συνεχίζετε να θηλάζετε απερίσπαστα. Να θυμάστε πάντα ότι σε καμία περίπτωση οι όποιες πληγές στις θηλές δεν αποτελούν λόγο ή αιτία για να σταματήσει το θηλασμό μια μητέρα.

Στη δική μου περίπτωση οι θηλές μου πληγώθηκαν από τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο, ωστόσο συνέχιζα να θηλάζω υπομονετικά και κανονικά και από τα δύο στήθη. Επιστρέφοντας στο σπίτι οι συμβουλές της μαίας μου με βοήθησαν ώστε να ανακουφίσω στις πληγές στις θηλές μου και σταδιακά αυτές να επουλωθούν συνεχίζοντας παράλληλα το θηλασμό του μωρού μου.

Παρακάτω καταγράφω μερικές χρήσιμες συμβουλές που βοηθούν στην αντιμετώπιση των πληγωμένων θηλών.

Καταρχάς θα πρέπει ενδιάμεσα των θηλασμών και όσο αυτό είναι εφικτό, το στήθος να μένει γυμνό για να αερίζεται και να στεγνώνει ελεύθερο. Η επαφή του με τα υφάσματα δεν το βοηθούν να αναπνεύσει και έτσι η επούλωση των πληγών του δυσκολεύει περισσότερο.  

Σε αυτό εμένα με βοήθησε πολύ και η χρήση των λεγόμενων "κοχυλιών" για το θηλασμό. Πρόκειται για δυο πλαστικές θήκες που εφαρμόζουν στο στήθος στερεωμένες μέσα από το στηθόδεσμό μας και έχουν δυο χρήσεις. Μια για να δημιουργούν τον απαραίτητο κενό χώρο μεταξύ σουτιέν-στήθους, ώστε να αερίζονται οι ερεθισμένες θηλές και μια για να συλλέγουν τυχόν επιπλέον μητρικό γάλα που στάζει από το στήθος της μητέρας ενδιάμεσα των θηλασμών. (Μια τρίτη χρήση τους είναι η διαμόρφωση των θηλών, καθώς βοηθούν στο σωστό σχηματισμό τους για το θηλασμό)

Για την επούλωση και ανακούφιση των θηλών μου χρησιμοποιούσα αλατόνερο και χαμομήλι, τα οποία επίσης βοήθησαν πάρα πολύ. Συγκεκριμένα (για όλο το πρώτο 40ήμερο) μετά από κάθε θηλασμό εφάρμοζα για ένα λεπτό στις θηλές και τη θήλεα άλω κάθε στήθους μια κομπρέσα με αλατόνερο, το οποίο "έψηνε" τυχόν πληγή, και εν συνεχεία μια κομπρέσα χαμομήλι, το οποίο μαλάκωνε και ανακούφιζε την πληγή μου.

Στο τελευταίο στάδιο της τακτικής περιποίησης του στήθους μου μετά από κάθε θηλασμό, έβγαζα επί τόπου με το χέρι μου λίγες σταγόνες από το μητρικό μου γαλατάκι και άλειβα με αυτό όλη την περιοχή (θηλή και θηλαία άλω). Το μητρικό γάλα, άλλωστε, θεωρείται ως το καλύτερο επουλωτικό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τέλος, δεν ξεχνούσα να αφήνω το στήθος ελεύθερο να αεριστεί και να στεγνώσει μόνο του μακριά από ρούχα και εσώρουχα με την αξιοποίηση των ειδικών κοχυλιών (ή καλύπτρες θηλών). 
(Βρείτε τα σχετικά προϊόντα στο τέλος αυτού του άρθρου)

Κάτι άλλο που επίσης βοηθάει πολύ στην επούλωση των πληγών είναι η επάλειψη των θηλών με κρέμα φυσικής λανολίνης για το στήθος. Τέτοιες κρέμες κυκλοφορούν σχεδόν από όλες τις εταιρείες βρεφικών καλλυντικών και καλλυντικών για εγκύους σε όλα τα σχετικά καταστήματα και στο διαδίκτυο. Το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται το ξέπλυμα του στήθους από αυτές για την επανατοποθέτηση του μωρού για θηλασμό.  
(Βρείτε  τις κρέμες λανολίνης για το θηλασμό στο τέλος αυτού του άρθρου)

---Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.