Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι



Οι καλοκαιρινές μας αποδράσεις ξεκίνησαν ήδη ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν,
το σίγουρο είναι πως οι υποχρεώσεις όλων από σχολεία, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, πάρτι και λοιπά σχετικά έχουν, λίγο ή πολύ,  ολοκληρωθεί για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Εδώ και κάποιες ημέρες, αν κρίνω από εμένα και την οικογένεια μου, όλοι μας νιώθουμε λίγο πιο ανάλαφροι, λίγο πιο διαθέσιμοι, λίγο πιο χαλαροί και βρίσκουμε όλο και περισσότερο χρόνο να απολαύσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και να κάνουμε πολλά πολλά. Αγαπημένη δραστηριότητα, ειδικά αυτή την περίοδο που η διαθεσιμότητα χρόνου την ευνοεί, δεν παύει να είναι η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.
Τα βιβλία, είναι θησαυρός και για τους μικρούς και για τους μεγάλους, ούτως ή άλλως!




Με τα παιδιά μου, διαβάζουμε βιβλία καθημερινά ανελλιπώς καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Πάντα το βράδυ πριν τον ύπνο και κάποιες φορές και ενδιάμεσα μέσα στην ημέρα όταν θέλουμε χρόνο και δραστηριότητα αποσυμφόρησης από την ένταση της καθημερινότητας. Τα βιβλία, λοιπόν, δεν λείπουν από το ημερήσιο πρόγραμμά μας ούτε τις ημέρες των διακοπών, ούτε τις ημέρες των εξορμήσεων μας! Ίσα - Ίσα που αυτές τις ημέρες αναζητούμε τη συντροφιά τους ακόμη περισσότερο!

Παρακάτω καταγράφω τις δικές μας προτάσεις ανάγνωσης, που προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες στη συλλογή μας από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας και από ότι φαίνεται θα μας συντροφεύουν ακόμη για καιρό μιας και, όπως ξέρετε πολύ καλά, τα παιδιά αρέσκονται στο να ακούν την ίδια και την ίδια ιστορία, που έχουν αγαπήσει, πολλές πολλές φορές και να ζητούν την ανάγνωσή της ξανά και ξανά.


Επιλογή για παιδιά από 3 ετών:

"Μια στάλα θάρρος" (link)

Το μικρό μου αγόρι έχει ξετρελαθεί εδώ και καιρό με τον φοβισμένο, αλλά ατρόμητο όπως αποδεικνύεται τελικά, λαγό Λόγκαν και τη φίλη του τη Λούνα που... τον βάζει σε περιπέτειες!

Δεν έχει και άδικο να σας πω...

- Η ιστορία της Νινολα Κινεαρ (μετάφραση Μάρω Ταυρή) είναι πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, λίγο αστεία & ικανή να εξάψει μια κάποια περιέργεια στην εξέλιξή της σελίδα προς σελίδα.


- Η εικονογράφηση, επίσης της Νικολα Κινεαρ, είναι πάρα πολύ ωραία και σε κάποιες σελίδες της ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Νομίζω πως ο λύκος της ιστορίας είναι από τους πιο εντυπωσιακούς και όμορφους που έχω δει!







- Το "ο Τολμών Νικά" αλλά και "η Δύναμη της Φιλίας" που ανατρέπει πολλά δεδομένα μας, είναι τα δύο πιο σημαντικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την όμορφη αυτή ιστορία, μέσα από συμβολισμούς, παροτρύνσεις, αγάπη, εμπόδια αλλά και δύναμη.


Δες το στο Public εδώ!







Επιλογή για παιδιά από 6 ετών:


"Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες" (link)


Με το βιβλίο αυτό γνώρισα τη σειρά "διαβάζω ιστορίες" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και νομίζω πως αυτό θα είναι το πρώτο βιβλίο που σε λίγο καιρό θα διαβάζει μόνο του το κορίτσι μου που ετοιμάζεται για την 1η τάξη του δημοτικού.


- Η ιστορία της περίεργης μάγισσας Λουίζας φουντώνει τη φαντασία των παιδιών, εξυμνεί την αγάπη προς τα ζώα και μας αποδεικνύει ξεκάθαρα πως "τα φαινόμενα απατούν" και πως "όταν ψάχνεις - βρίσκεις".


Στα υπέρ της σειράς αυτής και του συγκεκριμένου βιβλίου :

- Η αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα της Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, μέσω εφαρμογής QR-code για να την ακούσουν τα παιδιά από τη συσκευή σας.

- Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με ερωτήσεις κατανόησης, κρυπτόλεξα και παιχνίδια διαφορών εικόνων που απασχόλησαν πολύ ευχάριστα το κορίτσι μου και του έδωσαν την πρώτη του επαφή με "ασκήσεις" βασισμένες στην ανάγνωση και την κατανόηση μιας ιστορίας που μόλις είχαμε διαβάσει.





















.




Επιλογή για παιδιά από 9 ετών:


"Η κατάρα της Χαμένης Ατλαντίδας"
&
"Η κραυγή της Τζοκόντα" 
(link)

Μπορεί οι δύο αυτοί τίτλοι από τη σειρά ΑΟΡΑΤΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, του συγγραφέα Άρη Δημοκίδη,  να απευθύνονται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας από τα δικά μου, μα και τα δυο αυτά βιβλία που προστέθηκαν στη βιβλιοθήκη μας δε θα περιμένουν ακόμη κάποια χρόνια εκεί μέχρι να διαβαστούν!




Από παιδί με ενθουσίαζε η ανάγνωση κάθε τέτοιας περιπέτειας και ομολογώ ότι και τα δύο αυτά θα τα διαβάσω η ίδια με την πρώτη ευκαιρία.
Μύθοι, υποθέσεις, μυστήρια και αποκαλύψεις είμαι σίγουρη ότι θα διατηρήσουν τη δράση και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μου.

Οι Αόρατοι Ρεπόρτερ είναι μια επίλεκτη ομάδα μικρών παιδιών, μυστικών δημοσιογράφων που πραγματοποιούν αποστολές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να λύσουν μυστηριώδεις υποθέσεις, να αποκαλύψουν την αλήθεια και να σώσουν την ανθρωπότητα από κάθε απειλή.

Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά που τους αρέσουν οι περιπέτειες και η επίλυση γρίφων ενώ περισσότερα για το τι την έχει κάνει τόσο αγαπητοί στα παιδιά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δες το στο Public εδώ!


Επιλογή για τους γονείς

"Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν" συγγραφέας Νίκος Σιδέρης (link)

Μα είναι τώρα το καλοκαίρι εποχή για τέτοιες αναγνώσεις... μπορεί να αναρωτηθείτε.









Δεν ξέρω για εσάς, μα για εμένα δεν είναι ποτέ εποχής ή εκτός εποχής ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω. Αρκεί να βρώ το χρόνο που του αξίζει να του αφιερώσω και αυτό είναι ένα βιβλίο για γονείς "που σκέφτονται¨το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε αρκετά χρόνια πριν και αυτή τη χρονιά επανακυκλοφόρησε σε νέα εμπλουτισμένη έκδοση. Οπότε, να η ευκαιρία για όσους δεν το είχαμε προσθέσει ως τώρα στη βιβλιοθήκη και τα αναγνώσματά μας.

Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή μαζί που απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά & στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες και προβλήματα.

Αυτή η ανοιχτή επιστολή εξηγεί με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού, τι περιμένει το παιδί απ’ τους γονείς του, πώς μπορεί να στέκεται ο γονιός στη θέση του και πώς ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εκδηλώνονται με συμμετοχή του παιδιού. Παράλληλα, εκθέτει τη θεμελιώδη λογική και συγκεκριμένες οδηγίες, που μπορούν να υποστηρίξουν την τέχνη του γονιού. Μια τέχνη βασισμένη σε δύο πράγματα που κάθε συνήθης γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του: αγάπη και κανόνες.

Ένα βιβλίο-κοινωνική παρέμβαση ως προς τη γονεϊκή λειτουργία, που διαβάστηκε, αγαπήθηκε και συζητήθηκε όσο λίγα, επανακυκλοφορεί σε νέα εμπλουτισμένη μορφή η οποία απαντά και στο αγωνιώδες ερώτημα: «Και τι κάνουμε τώρα που το θέμα έχει στραβώσει και το παιδί έχει ξεφύγει;».


Μερικές ακόμη επιλογές!

Και επειδή ένα βιβλίο δεν είναι ποτέ αρκετό για τις διακοπές μας... μερικές ακόμη προτάσεις που έχουμε ξεχωρίσει είναι:

"Άμπρα - κατάμπρα, μαγικά γλωσσικά παιχνίδια"

Ένα βιβλίο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης για παιδιά νηπιαγωγείου, του οποίου οι δραστηριότητες και τα φύλλα εργασίας έχουν κρατήσει για ώρες ευχάριστη συντροφιά και απασχόληση στο νηπιάκι μου τη χρονιά που πέρασε και ακόμη τη συντροφεύουν.

Λεκτικά παιχνίδια, μικρές ιστορίες και ποιήματα με δραστηριότητες επεξεργασίας των κειμένων αυτών στοχεύουν στον εμπλουτισμό του προφορικού λόγου και τη γνωριμία με διαφορετικές εκδοχές του γραπτού λόγου. Ένα βιβλίο ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον για κάθε παιδί!





"Γιατί οι σκύλοι δεν αγαπούν τις γάτες" & "Γιατί οι λύκοι έχουν τόσο μεγάλα δόντια"

Παλιότερες εκδόσεις που τις βρίσκετε συνήθως σε οικονομική τιμή, θα γεμίσουν τις ώρες σας με ιστορίες γεμάτες χιούμορ και ποίηση που δίνουν απαντήσεις σε όλα τα «γιατί» των μικρών παιδιών!



Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμη τα "Γιατί οι καμηλοπαρδάλεις είναι τόσο ψηλές" & "Γιατί οι ελέφαντες αγαπούν τόσο πολύ την προβοσκίδα τους"!


Αυτά από εμάς!

Tα επόμενα που θέλουμε για το χρόνο μας μέχρι το Σεπτέμβρη είναι τα:

Ώρα για διακοπές & Καλοκαιρινά παιχνίδια,
για το κορίτσι μου που τελείωσε το νηπιαγωγείο και ετοιμάζεται για την Α΄Δημοτικού


Είμαι 3 και μπορώ, για το μικρό μου αγόρι!

Για πείτε μου και εσείς, τί σας βρίσκω να διαβάζετε αυτή την περίοδο και ποια είναι τα βιβλία που οπωσδήποτε θα πάρετε μαζί σας στις φετινές σας διακοπές για εσάς και τα παιδιά σας;



Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.