Λατρεμένη παραδοσιακή ελληνική κοτόσουπα... από τα παλιά!

Ένα φαγητό που λάτρευα από τα παιδικά μου χρόνια και εξακολουθώ να αγαπώ πολύ, δεν είναι άλλο από την κλασική, γνωστή σε όλους μας κοτόσουπα με αυγολέμονο ή και.... κοτοπουλόσουπα όπως συνηθίζω να την αποκαλώ εγώ χαμογελώντας!

Σίγουρα πρόκειται για συνταγή εύκολη και νόστιμη που ειδικά για τις κρύες ημέρες του χειμώνα που (μας είπαν ότι ) ξαναέρχονται είναι ότι πρέπει. Παρακάτω σας δίνω την δική μου απλή εκδοχή.




Η δική μου κοτόσουπα!

Υλικά:
Κοτόπουλο (στην ποσότητα που συνηθίζεται για το σπιτικό σας)
2-3-4 (!!) Πατάτες
2-3-4 (!!) Καρότα
Σέλινο (α-πα-ραί-τη-το!!!)
1 Κρεμμύδι Ξηρό - 1 Ντομάτα (προαιρετικά!)
Κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)
Αλάτι, Πιπέρι (και άλλα καρυκεύματα αν χρησιμοποιείτε)
Λάδι (λίγο, στο τέλος)
1/2 κούπα Ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση:
- Πλένουμε πολύύύύ καλά το κοτόπουλο με ξύδι και νερό
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα μας νερό και βράζουμε το κοτόπουλο
- Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και αν θέλουμε τα κόβουμε σε κομμάτια
(προσωπικά προτιμώ να τα αφήνω όλα ολόκληρα)
- Ξαφρίζουμε το κοτόπουλο, μόλις πάρει βράση (αν το κρίνουμε απαραίτητο)
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας όλα τα λαχανικά
- Συμπληρώνουμε με τα καρυκεύματα μας
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε πάνω την κατσαρόλα μας μισοσκεπασμένη για 50΄ περίπου
- Στη συνέχεια αποσύρουμε από την κατσαρόλα μας όλα τα υλικά (κοτόπουλο και λαχανικά)
- Προσθέτουμε το ρύζι για τη σούπα μας και βράζουμε για περίπου 15΄ακόμα




Κοτόσουπα χωρίς αυγολέμονο, γίνεται;;; Δε γίνεται!

- Χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ ένα-δυο αυγά, ανάλογα τις προτιμήσεις μας και την ποσότητα του φαγητού μας και προσθέτουμε το χυμό από 1-2 λεμόνια
- Μόλις το αυγολέμονό μας είναι έτοιμο αρχίζουμε να μεταφέρουμε στο σκεύος του λίγο-λίγο από τον καυτό ζωμό μας με μια κουτάλα ανακατεύοντας ταυτόχρονα προς ενσωμάτωση.
- Μόλις το αυγολέμονο έχει δεχτεί πλέον αρκετή ποσότητα από τη σούπα μας και έχει πάρει την ανάλογη θερμοκρασία από αυτή, το χύνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα μας.
Εδώ είναι το σημείο, στο οποίο αν θέλετε και αν είσαστε παραδοσιακός τύπος....
είναι η στιγμή που μπορείτε να αρχίσετε να στέλνετε ρουφιχτά φιλάκια με τα χείλη σας και τον απαραίτητο συνοδευτικό συρόμενο ήχο πάνω από την κατσαρόλα σας "για να μη σας κόψει" το αυγολέμονο τη σούπα σε περίπτωση που δεν το έχετε ενσωματώσει από πριν καλά με το ζωμό που έχετε μεταφέρει στο σκεύος του!!!
- Αφήνετε τη σούπα σας να πάρει μια ακόμα βράση μαζί με το αυγολέμονο και....

Η σούπα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα! Αλήθεια, εσείς πως τη μαγειρεύετε;;; 


Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!

5 σχόλια :

  1. Έτσι ακριβώς την φτιάχνω και εγώ και έχω γίνει εξπέρ στην συγκεκριμένη μιας και είναι από τα πρώτα φαγητά που δίνουμε στα μωρά, εντάξει χωρίς το αυγολέμονο που επίσης του στέλνω φιλάκια και το παρακαλώ να μην κόψει!!! Το μόνο διαφορετικό που κάνω είναι να βράζω το κοτόπουλο και να πετάω το πρώτο νερό(όπως τα όσπρια) αντί να το ξαφρίσω, έτσι πιστεύω εξαλείφετε κάθε ίχνος ενδεχόμενης σαλμονέλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βάζω τίποτα εκτός από ρύζι στη σούπα (και την "αβγοκόβω", φυσικά), αλλά η εκδοχή σου μου φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Το απαραίτητο για μια καλή, παχιά κοτόσουπα-comfort food, πάντως, είναι, κατά την άποψή μου, το χωριάτικο κοτόπουλο και τα χωριάτικα αβγά!
    (Θέλω να σου γράψω και κάτι που έχω καθιερώσει στην προετοιμασία του φαγητού : το κοτόπουλο έχω σταματήσει να το πλένω πριν το μαγειρέψω, από τότε που διάβασα ότι αυτό είναι το σωστότερο. Πλένοντάς το, κινδυνεύεις να πετάξεις πιτσιλιές με μικρόβια σε όλη σου την κουζίνα, τη στιγμή που, και να μην το πλύνεις, αυτό βράζει και με τη θερμότητα αποστειρώνεται.)
    Καλή συνέχεια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τούλα μου... το πέταγμα του πρώτου νερού το συνηθίζουν πολλοί -όπως και στα όσπρια- αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι με αυτό τον τρόπο χάνονται όλες οι πολύτιμες ουσίες-βιταμίνες κλπ των τροφών, που έχουν περάσει με το πρώτο βράσιμο στο "ζουμί" του φαγητού μας.
    To Love life... καταρχάς καλώς με βρήκες και καλώς ήρθες!!! Το γεγονός ότι δεν βάζεις τίποτα άλλο πέρα από το ρύζι στη σούπα σου με παραξενεύει αρκετά, ομολογώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι αφού έχεις την "πολυτέλεια" για χωριάτικα κοτόπουλα και αυγά, μπορώ να δείξω κατανόηση (και ζήλεια μαζί)!!! Όσο για το θέμα "αν, πως και γιατί πλένω ή όχι το κοτόπουλο" έχω διαβάσει και ακούσει και εγώ πολλά και έχω προβληματιστεί αρκετά, αλλά ακόμα δεν έχω ξεφύγει από το σύνδρομο (και τη συνήθεια) του να το πλένω τελικά. Αλλά είναι αλήθεια ότι θέλει μεγάλη προσοχή στη διαδικασία πλυσίματος του, απομάκρυνση άλλων σκευών από τριγύρω που μπορεί να μολυνθούν από τις πιτσιλιές και καλό πλύσιμο-απολύμανση όλου του γύρω χώρου της κουζίνας μετά.
    πφφφφφφ...... μεγάλος μπελάς τελικά, αλλά είναι και νόστιμο το άτιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να πω την αλήθεια κι εγώ αγαπώ την κοτόσουπα μόνο με ρύζι και φυσικά να είναι κότα αλανιάρα χωριάτικη χαχαχα! Η μαμά μου όμως τη φτιάχνει όπως εσύ, εκτός από τη ντομάτα. Θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ax εσείς με τις αλανιάρες κότες.... μας πληγώνετε αλύπητα εμάς τις πρωτευουσιάνες μάνες και νοικοκυρές!!! Χριστίνα μου, να τη δοκιμάσεις και να μου πείς... Να σου πω και εγώ την αλήθεια μου την ντομάτα και το κρεμμύδι τελικά μετά δεν τα τρώμε, αλλά τα βάζω γιατί δίνει δίνει το καθένα τη γεύση του στο συνολικό αποτέλεσμα.
    Επίσης, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, και εγώ μόνο με το ρυζάκι της την τρώω τη σούπα. Τα υπόλοιπα τα βάζω για τη γεύση και αφού ετοιμαστούν τα αποσύρω και τα σερβίρω χωριστά σε πιατέλα σαν συνοδευτικά του κοτόπουλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.