Πως καθαρίζουμε τον αφαλό στα νεογέννητα μωρά

 
Μεγάλη προσοχή από τους νέους γονείς, όταν επιστρέφουν με το νεογέννητο τους στο σπίτι από το μαιευτήριο, απαιτεί η καθαριότητα της περιοχής του ομφαλού του βρέφους, ώστε να θρέψει σωστά και να αποφευχθούν επικίνδυνες μολύνσεις.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι στο σημείο αυτό το ξερό κολόβωμα, όπως λέγεται το τμήμα που προεξέχει, είναι νεκρό κι έτσι όταν κουνιέται ή τραβιέται το βρεφάκι μας δεν πονά. Συνήθως χρειάζονται περίπου 10ημέρες για να αποχωριστεί το κομμάτι αυτό και να "πέσει", όπως λέμε, ο αφαλός.

Στο διάστημα αυτό αλλά και για λίγες ημέρες ακόμα μπορεί να δούμε λίγες σταγόνες αίμα να βγαίνει από τον αφαλό ή να λερώσει την πάνα ή το φανελάκι του βρέφους. Αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Μόνο σε περίπτωση που βγαίνει αρκετό υγρό από τον αφαλό, που είναι ερεθισμένος ή που μυρίζει ο αφαλός του μωρού και η μυρωδιά από το σημείο είναι ιδιαίτερα έντονη και δυσάρεστη θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που είχα από το μαιευτήριο αλλά και την παιδίατρο της μικρής μου, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αποστειρωμένες γάζες τις οποίες εμποτίζουμε με οινόπνευμα κρατώντας τες με τα χέρια μας, όσο γίνεται μόνο από τις άκρες τους. Με μια γάζα με οινόπνευμα καθαρίζουμε τον αφαλό γύρω γύρω και κάτω από το μανταλάκι που έχει τοποθετηθεί από το γιατρό μας με προσοχή ώστε να μην το "ταλαιπωρήσουμε" πολύ. Με μια δεύτερη γάζα με οινόπνευμα ταμπονάρουμε το κέντρο του αφαλού του μωρού μας και μπορούμε αν θέλουμε να στάξουμε και λίγο καθαρό οινόπνευμα κατευθείαν στο κέντρου του αφαλού. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα μέχρι να αποχωριστεί το κολόβωμα και να επουλωθεί ο αφαλός.

Αφού το μωρό μας δεν αισθάνεται πόνο στο σημείο του αφαλού του, δεν πρέπει να ανησυχούμε ότι καθαρίζοντάς το το πονάμε ή το τσούζουμε με το οινόπνευμα. Επίσης, δεν θα πρέπει μετά το πέρασμα με το οινόπνευμα να "φυσάμε τον αφαλό να μην τσούζει" γιατί με τον τρόπο αυτό μόνο μικρόβια θα του ξαναμεταφέρουμε. Αν, ωστόσο επιμένουμε τόσο πολύ να ανακουφίσουμε το μικρό μας (ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν τσούζει!), μπορούμε να αερίσουμε το σημείο με έναν άλλο τρόπο (πχ κουνώντας του από πάνω κάποιο χαρτί να κάνει αέρα ή μια βεντάλια).

Τέλος, καλό είναι να γυρνάμε την πάνα του νεογέννητου διπλώνοντας την προς τα έξω και χαμηλά κάτω από τον αφαλό ώστε να μην ακουμπάει πάνω στο σημείο και το ερεθίζει.



Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!




Image courtesy of arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.