Θέλεις να θηλάσεις;... Μπορείς!


Είσαι έγκυος, ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα και θέλεις όσο τίποτε άλλο να θηλάσεις το μωρό που θα φέρεις στον κόσμο. Έχεις ενημερωθεί για τα ευεργετήματα του θηλασμού στο μωρό, αλλά και στη μαμά, και δε θέλεις με τίποτα να το στερήσεις αυτό από τους δυο σας.

Από όσα ακούς στο περιβάλλον σου... αδελφές, φίλες, γνωστές, συγγενείς, συνάδελφοι όλες έχουν έναν καλό λόγο εξαιτίας του οποίου, παρόλο που δεν ήθελαν, αναγκάστηκαν τελικά να διακόψουν πρόωρα το θηλασμό ή και να μην τον αρχίσουν καν.

Οι λόγοι τους οποίους συνήθως ακούμε είναι όλοι λίγο ή περισσότερο γνωστοί και κοινοί.
Για το ποιοι είναι αυτοί, δεν θα αναφερθούμε σε αυτό μας το άρθρο.
Τους περισσότερους τους αναφέραμε και τους εξηγήσαμε σε ανάρτησή μας
που μπορείς να βρεις στο λίνκ "Όλα τα προβλήματα στο θηλασμό λύνονται.... μάθε πώς!"

Αντίθετα, σε αυτό το άρθρο, θα σου "συστήσω" όλους εκείνους τους φορείς στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, είτε και μετά την έλευση του μωρού, ώστε να πάρεις την απαιτούμενη πληροφόρηση που χρειάζεσαι για να είσαι προετοιμασμένη και σωστά ενημερωμένη γύρω από τα θέματα του θηλασμού, ή να ζητήσεις και να πάρεις εξειδικευμένη βοήθεια για την αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσεις θηλάζοντας το μωράκι σου.


Πολύ σημαντικό είναι το να λάβεις υπόψιν σου πως:

- Πολλές από τις παρακάτω παροχές προσφέρονται δωρεάν στις ενδιαφερόμενες μητέρες.

- Ακόμα κι ένα τηλεφώνημα για συμβουλές σε κάποιον που γνωρίζει μπορεί να είναι αρκετό, στις περισσότερες των περιπτώσεων που μπορεί να χρειαστείς βοήθεια, για να σε βγάλει από πιθανές περιπέτειες ή να σε βοηθήσει να λύσεις το όποιο πρόβλημα χωρίς να αναγκαστείς να διακόψεις το θηλασμό του μωρού σου που τόσο καλό του κάνει, αλλά και χωρίς να επιβαρυνθείς καθόλου οικονομικά.

Ως μια πρώτη ενημέρωσή σου, αναφέρω τα παρακάτω για τα οποία εσύ μπορείς να ψάξεις περισσότερες πληροφορίες ώστε ανάλογα να προετοιμαστείς:

- Υπάρχουν μικροί οδηγοί για τις πρώτες σαράντα ημέρες μαζί με το μωρό,που θα σε βοηθήσουν πολύ ώστε να αποφύγεις το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής σου αλλά και να αντιμετωπίσεις τις αυξημένες ανάγκες αγκαλιάς του μωρού σου.

- Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες με τις οποίες τα περισσότερα "προβλήματα" αντιμετωπίζονται. (οι εισέχουσες θηλές, οι πληγές, οι μαστίτιδες, οι ιώσεις, το ενδεχόμενο ανάγκης λήψης φαρμάκων ή αντιβίωσης από την πλευρά της μητέρας ή και του μωρού κλπ).

- Υπάρχουν ειδικές κατευθύνσεις για τη μητέρα που πρέπει πολύ νωρίς να αποχωριστεί το μωρό της για να επιστρέψει στην εργασία της, ή γιατί εκείνο νοσηλεύεται και παραμένει μακριά της.

- Υπάρχουν ομάδες στο facebook που ανήκουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Θηλασμού και οι οποίες λειτουργούν και αναπτύσσονται για κάθε πόλη της χώρας χωριστά, δίνοντας απαντήσεις και βοηθώντας με τις συζητήσεις τους ή ακόμα και με τις συναντήσεις τους όλες τις νέες μανούλες.

- Πολλά σεμινάρια θηλασμού - αρκετά δωρεάν - διοργανώνονται για εγκύους ή λεχώνες από μαιευτήρια και άλλες οργανώσεις για τη στήριξη του θηλασμού σε όλη την Ελλάδα.

- Διατίθεται πανελλαδικός τηλεφωνικός αριθμός για άμεση τηλεφωνική παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε θηλάζουσες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στο θηλασμό.







Παρακάτω έχω συγκεντρώσει τα πιο σημαντικά από τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας
που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή σου γύρω από το θηλασμό και.... με το καλό να υποδεχτείς και να θηλάσεις το μωράκι σου!

- Πανελλήνια Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης θηλασμού “ΑΛΚΥΩΝΗ”, τηλ. 10525 (επίσημο site εδώ)

- Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδας – La Leche League Greece (επίσημο site εδώ)

- Σύνδεσμος Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος- ΓΑΛΑΞΙΑΣ (facebook page εδώ)

- Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας μέσω Facebook (facebook page εδώ)

- Δίκτυο Δράσης για την βρεφική και παιδική διατροφή, προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα IBFAN Greece (site εδώ)

Επίσης, υπάρχουν αρκετά κέντρα και φορείς που διοργανώνουν σεμινάρια προετοιμασίας και ενημέρωσης εγκύων γύρω από τον τοκετό, τη μητρότητα, το θηλασμό (άλλα δωρεάν και άλλα επί αντιτίμου) όπως:

- Μ.Κ.Ο. ΦΑΙΝΑΡΕΤH (site εδώ)

- ΕΥΤΟΚΙΑ (site εδώ)

- Centro Isabel Rosas (facebook page εδώ)

Τα τρία παραπάνω εδρεύουν στην Αθήνα και είναι μόνο ένα δείγμα σε σχέση με όσα ακόμα μπορεί να λειτουργούν με ανάλογη δράση. Πιστεύω, επίσης, ότι μπορείς να βρεις ανάλογα κέντρα και στη δική σου πόλη, αρκεί να τα αναζητήσεις!

Τέλος και πολύ σημαντικό:

Στα περισσότερα πλέον - αν όχι σε όλα - δημόσια μαιευτήρια και σε πολλές ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας προγραμματίζονται - συνήθως δωρεάν - σεμινάρια και μαθήματα θηλασμού που απευθύνονται σε μέλλουσες ή νέες μανούλες. Αντίστοιχες δράσεις διοργανώνονται και από αρκετούς Δήμους αλλά και από μεγάλα καταστήματα με είδη βρεφανάπτυξης.

Μην παραλείψεις, λοιπόν, να επικοινωνήσεις πρώτα από όλα με τα μαιευτήρια και τις κλινικές της πόλης όπου διαμένεις, ή όπου θα γεννήσεις, καθώς είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιούνται κι εκεί τέτοιες συναντήσεις στις οποίες και σου συστήνω να συμμετέχεις!

Αν κι εσύ γνωρίζεις κάποιον ακόμα φορέα που μπορεί να μας φανεί χρήσιμος σε θέματα θηλασμού και δεν αναφέρεται στο άρθρο αυτό, θα χαρώ πολύ να ενημερωθώ σχετικά και να διαβάσω για αυτόν στα σχόλια παρακάτω!

Άντε και από εμένα... καλούς θηλασμούς!


Το παραπάνω άρθρο,
γράφτηκε από τη mama-Irini και πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα topaidi.gr




Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!

8 σχόλια :

  1. Την Δώρα μου δεν την θήλασα όσο θα ήθελα για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Στο μπεμπάκι λοιπόν θέλω πολύ να τα καταφέρω αλλά ήδη παλεύω με διάφορες σκέψεις που θέλω να της αντιμετωπίσω προτού γεννήσω.
    Τις ομάδες στο facebook εγώ προσωπικά δεν τις προτιμώ γιατί δυστυχώς δεν γίνεται σωστή ενημέρωση. Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του πολλές φορές με επιθετικό τόνο και μόνο βοήθεια δεν προσφέρουν.
    Οι τηλεφωνικές γραμμές όμως που προτείνεις είναι πολύ σπουδαίες και σίγουρα εγώ θα χρησιμοποιήσω κάποιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάρθα σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου!
    Από την προσωπική εμπειρία μου θα σου έλεγα να αφήσεις στην άκρη τις δύσκολες σκέψεις που κάνεις και να πιστέψεις ότι αφού το θέλεις, υπάρχουν οι τρόποι να τα καταφέρεις ότι και όποιο εμπόδιο και αν συναντήσεις. Αρκεί να απευθυνθείς κατάλληλα για βοήθεια.
    Αν διαβάσεις τη δική μου ιστορία θηλασμού-επαναγαλακτισμού (λινκ στο τέλος της παραπάνω ανάρτησης) θα πειστείς και για αυτό που σου λέω!
    Οι τηλεφωνικές γραμμές και οι αρκετοί οργανισμοί και ενώσεις που λειτουργούν σχετικά με τη συμβουλευτική στο θηλασμό, βοηθούν πολύ. Ωστόσο να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι τη μεγαλύτερη και ουσιαστική βοήθεια, αν χρειαστείς, θα την πάρεις από έναν πιστοποιημένο σύμβουλο που θα σε επισκεφτεί και θα κρίνει επί τόπου τη δική σου μοναδική περίπτωση.
    Όσο για τις ομάδες στο face θα συμφωνήσω μαζί σου στο "μακρύ", το "κοντό" και το "επιθετικό" που μπορεί να βγάζουν αρκετές φορές αλλά όχι στο ότι γενικά δε γίνεται σωστή ενημέρωση. Και πάλι από προσωπική εμπειρία θα σου πώ ότι εμένα και μόνο το γεγονός ότι διάβαζα τις διάφορες περιπτώσεις και συζητήσεις με βοήθησαν να έχω μια εικόνα σχετικά με το τι πρέπει να κάνω και πώς. Άρκει βέβαια να φιλτράρεις το κάθε τι που διαβάζεις! Επίσης, ένιωθα και ότι δεν ήμουν η μόνη προβληματική μάνα και έπαιρνα κουράγιο να συνεχίσω τις προσπάθειες, μέχρι που τα κατάφερα.
    Σου εύχομαι με το καλό να αγκαλιάσεις το νέο σου μωράκι!
    Και να είσαι αιδιόδοξη και σίγουρη ότι αν θέλεις, θα μπορέσεις να το θηλάσεις παραπάνω!
    Αν μπορώ να σε βοηθήσω σε οτιδήποτε ή θέλεις επιπλέον πληροφορίες σχετικά, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου (βλ. σελίδα επικοινωνίας παραπάνω) Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σημαντικές όλες αυτές οι πληροφορίες Ειρήνη και πραγματικά μακάρι να βοηθηθούν όσες περισσότερες μανούλες γίνεται και να καταφέρουν να θηλάσουν γιατί είναι το καλύτερο για τα παιδάκια μας και για τις ίδιες.Είναι σημαντικό να είσαι ενημερωμένη από πριν για να τα καταφέρεις σίγουρα.Η γνώση είναι δύναμη για το θηλασμό και κανένας δεν μπορεί να σε ξεγελάσει αν γνωρίζεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντίνα μου, πραγματικά η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι το παν και στο θηλασμό. Η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα..... η γνώση είναι δύναμη και κατακτώντας τη δεν τη πατάς!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στην κορη μου παντου πηγαινα και ντρεπομουν, οποτε γυρνουσα στο αμαξι. στον υιο μου ομως το φιλοσοφησα αλλιως και τον θηλαζα και δημοσια. καμια ντροπη! δεν υπαρχει πιο ομορφο πραγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι είναι Ζήνα μου! Δεν υπάρχει πιο όμορφο και πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο και είναι κρίμα και για εμάς και για το μωρό μας να νιώθουμε ότι πρέπει να "κρυφτούμε" για να το απολαύσουμε. Σε ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και το σχόλιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρεις πόσο πολύ με βοήθησες και ενίσχυσες την ψυχολογία μου με αυτή την ανάρτηση! Στο πρώτο μου παιδάκι μετά από υπερπροσπάθεια και πολλά από τα προβλήματα που ανέφερες, κατάφερα να θηλάσω για 6 μήνες και όχι αποκλειστικά, αλλά κάθε δεύτερο γεύμα. Σε αυτή την εγκυμοσύνη, υποσχέθηκα ότι θα θηλάσω αποκλειστικά πάση θυσία!Και ελπίζω ότι θα το καταφέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς ήρθες, Χρυσή μου - Bliss seeking mom - καλώς με βρήκες!
    Χαίρομαι πολύ που βρίσκεις βοηθητική την ανάρτησή μου και ελπίζω αν χρειαστείς κάτι να έχεις τις "σημειώσεις" να (ανα)τρέξεις στις σωστές κατευθυνσεις για την ορθότερη πληροφόρηση. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου στο πρώτο σου αγόρι και για το ότι τα κατάφερες για τους πρώτους έξι μήνες, έστω και με συμπλήρωμα :-) Ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες του θηλασμού, όπως και τις δυσκολίες στο να βρείς και να συμβουλευτείς το σωστό επαγγελματία στη σωστή στιγμή. Σου εύχομαι με το καλό να δεχτείς στην αγκαλιά σου το νέο σας μέλος και να έχεις τη δύναμη να το θηλάσεις όπως ποθείς/ Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.