Όλα τα προβλήματα στο θηλασμό λύνονται.... μάθε πώς!



Περιμένεις το μωράκι σου, αλλά ακούς για τις σχετικές δυσκολίες ή δεν έχεις ενημερωθεί σωστά ή φοβάσαι ότι δε θα τα καταφέρεις να θηλάσεις, ενώ το θέλεις. Γύρω σου βλέπεις και ακούς για πολλές περιπτώσεις γυναικών που ενώ κι εκείνες το ήθελαν πολύ να θηλάσουν το μωρό τους, σχεδόν όσο κι εσύ, τελικά δεν τα κατάφεραν...


  • Αρκετές γιατί δεν είχαν γάλα και άλλες γιατί ενώ είχαν, αυτό ή δεν ήταν κατάλληλο για να το μωρό τους ή δεν επαρκούσε και το μωρό πεινούσε (έκλαιγε) συνέχεια.
  • Άλλες γιατί είχαν θηλές ακατάλληλες (εισέχουσες) ή γιατί το μωρό τους τούς τις πλήγωσε και μάτωναν και πονούσαν.
  • Άλλες γιατί έπαθαν μαστίτιδα και αναγκάστηκαν να σταματήσουν το θηλασμό νωρίς ή γιατί έπρεπε για κάποιο λόγο να λάβουν αντιβίωση ή άλλο φάρμακο (πυρετός, ίωση ή οτιδήποτε άλλο) και εξαιτίας αυτού ο γιατρός τους συνέστησε να σταματήσουν το θηλασμό.
  • Άλλες πάλι γιατί εργαζόντουσαν από τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα τους και δεν θα ήταν δυνατόν να διαθέτουν μητρικό γάλα στα μικρά τους ή τα μικρά τους μετά τον τοκετό νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΘ για αρκετές ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, βλέπεις και ακούς και για κάποιες λίγες γυναίκες που τελικά θήλασαν τα μωρά τους και ίσως και για πολύ πολύ καιρό. "Ω, κάποιες τα κατάφεραν", λες από μέσα σου! "Κάποιες είναι μάλλον πιο τυχερές", σκέφτεσαι. "Ναι, κάποιες τα κατάφεραν γιατί το ήθελαν, αλλά όχι μόνο για αυτό", σου απαντώ εγώ.

Όσες τα κάφεραν είναι πιο τυχερές... γιατί πιθανότατα:

  • Δεν βρέθηκαν στο δρόμο τους άνθρωποι να τους δυσχεράνουν τις προσπάθειες.
  • Αντίθετα ίσως κάποιος να φρόντισε να τις προετοιμάσει, πριν να έρθει εκείνη η ώρα, για τα μελλούμενα, να τις προειδοποιήσει για τις δυσκολίες, να τις ενημερώσει σχετικά.
  • Από νωρίς, είχαν πιστέψει ότι όλα προσπερνιούνται.
  • Ήξεραν τι ήθελαν και βρήκαν τον τρόπο και τη βοήθεια να το προσπαθήσουν.












Για αυτό σας γράφω αυτά τα λόγια.... 
Γιατί είμαι κι εγώ μια από τις μαμάδες που "δεν είχα" γάλα.

Κι όμως τα καταφέραμε με το μικρό μου Αγγελάκι και διορθώσαμε μαζί την παραγωγή μου και θηλάζουμε για πολλούς πολλούς μήνες και απολαμβάνουμε αμέτρητες τρυφερές στιγμές. Όχι χωρίς κόπο. Η προσπάθειά μας μεγάλη, και η στήριξη από το περιβάλλον μου μεγαλύτερη. Θα είχα σταματήσει κι εγώ το θηλασμό πριν σαραντίσει το μωρό μου. Το βάρος του ήταν οριακό για την ηλικία του, οι πάνες του επίσης και το ίδιο συνέχεια "κρεμασμένο" πάνω μου. Κι όμως, δεν άκουσα την εύκολη (για τους άλλους, όχι για εμένα) λύση αλλά ακολούθησα το ένστικτό μου.
(διάβασε εδώ την ιστορία επαναγαλακτισμού της mama-Irini!)


Ζήτησα βοήθεια από εξειδικευμένους ανθρώπους και την πήρα.
Προσπάθησα και δικαιώθηκα!


Γι' αυτό...
Αν θέλεις κι εσύ να θηλάσεις το μωρό σου,
μη μείνεις χωρίς ενημέρωση γύρω από το θέμα.



Να θυμάσαι πάντα ότι:

  • Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα και μπορούν να θηλάσουν, αλλιώς... δε θα ανήκαμε στα θηλαστικά!
  • Είναι πραγματικά πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που για παθολογικά-ιατρικά αίτια δεν γίνεται ή δεν επιτρέπεται να θηλάσουν.
  • Για κάθε πρόβλημα στο θηλασμό, υπάρχει και μια λύση αρκεί να την αναζητήσεις.
  • Μην μένεις ποτέ στη γνώμη ενός μόνο επαγγελματία υγείας, αλλά αναζήτησε τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου στο θηλασμό επαγγελματία ή ακόμα και γνώστη εθελοντή.

Γιατί μόνο έτσι θα μάθεις κι εσύ πως:
  • Με εισέχουσες θηλές, υπάρχει ο τρόπος να θηλάσεις κανονικά.
  • Για όποιο πρόβλημα υγείας κι αν αντιμετωπίζει η μαμά υπάρχουν και τα αντίστοιχα συμβατά με το θηλασμό φάρμακα και μια αντιβίωση δεν είναι λόγος να τον σταματήσουμε.
  • Για τις μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία τους από πολύ νωρίς, υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες "οδηγίες" για τη διατήρηση της γαλουχίας και τη σίτιση του μωρού με γάλα μητρικό, ακόμα και εν τη απουσία τους.
  • Στη μαστίτιδα ο θηλασμός δεν διακόπτεται αλλά αντίθετα επιβάλλεται για την γρήγορη και ομαλή αποκατάσταση του προβλήματος.
  • Τα μωρά που νοσηλεύονται στις ΜΕΝΘ μετά τη γέννησή τους έχουν ανάγκη, όσο τίποτε άλλο, το μητρικό γάλα και όσα αυτό τους προσφέρει.
  • Στον ίκτερο που παρουσιάζεται τις πρώτες ημέρες στα βρέφη, ο θηλασμός μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία; Πριν σταματήσεις το θηλασμό:

- Kάνε έστω κι ένα τηλεφώνημα σε έναν/μια σύμβουλο θηλασμού να σου λύσει όποια απορία ή δισταγμό σου ή στον 5ψηφιο πανελλαδικό τηλεφωνικό αριθμό υποστήριξης 10525

- Mπες σε κάποια από τις ομάδες στο facebook που θα βρεις εδώ και κάνε το ερώτημά σου.

- Διάβασε την επόμενη σχετική ανάρτησή μας Θέλεις να θηλάσεις;... Μπορείς! και μάθε πως και από ποιόν μπορείς να βοηθηθείς!

Και πάνω από όλα....
να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στο ότι θα τα καταφέρεις κι εσύ!



Διαβάστε επίσης:


Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!



Το παραπάνω άρθρο,
γράφτηκε από τη mama-Irini και πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα topaidi.gr

4 σχόλια :

  1. Συμφωνώ με όλα και επιτέλους κάποιος είπε τα πράγματα με το όνομά τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Τριανταφυλλένια μου!!!
    Πόσο πολύ χαίρομαι που σου άρεσε η τοποθέτηση μου!
    Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσο πλήρης ανάρτηση!
    μακάρι να μπορούσαν να την διάβαζαν όλες οι νέες μανούλες- θα γλύτωναν και εκείνες και τα μωράκια από πολλή ταλαιπωρία και σίγουρα θα βοηθούνταν σε έναν επιτυχημένο θηλασμό

    φιλιά
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Αλέξια μου! Αυτό ήθελα και προσπάθησα νά πώ παραπάνω... ότι πραγματικά όλες οι νέες μανούλες μπορούν νά γλυτώσουν κάθε ταλαιπωρία κ νά επιτύχουν, αρκεί νά είναι έστω κ λίγο 'υποψίασμενες'. Καλούς θηλασμούς με το νέο σας μέλος σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.