Τι είναι η Λήψη χοριακής λάχνης ή αλλιώς λήψη τροφοβλάστης; Πότε γίνεται η εξέταση και γιατί;

Η λήψη τροφοβλάστης είναι μια επεμβατική μέθοδος που ανιχνεύει χρωμοσωμικές και γενετικές ανωμαλίες. Γίνεται μεταξύ 10ης και 14ης εβδομάδας και συνήθως πραγματοποιείται όταν η αυχενική διαφάνεια και το PAPP-A test έχουν δείξει μεγάλες πιθανότητες το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down (τρισωμία 21) ή από τις τρισωμίες 18 ή 13. Επίσης, πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι φορείς κάποιας σοβαρής νόσου, όπως μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση κ.τ.λ.
Εκτός από τα παραπάνω, ανιχνεύει περισσότερα από 150 σύνδρομα και νόσους και η ακρίβειά της φτάνει το 99%.

Μοιάζει με την αμνιοπαρακέντηση, μόνο που γίνεται στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ώστε να μπορεί ο γιατρός να παρέμβει είτε με διακοπή της κύησης, είτε με θεραπευτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διαδικασία στην εξέταση τροφοβλάστης είναι γρήγορη, κρατάει μόλις λίγα λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε ιατρείο εξειδικευμένου γυναικολόγου - υπερηχολόγου, είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο, είτε σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία από την εγκυμονούσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει την κοιλιά της καθαρή από καλλυντικές κρέμες την ίδια μέρα και να μην έχει κάνει αποτρίχωση στην περιοχή της κοιλιάς κάποιες μέρες πριν.

Ο γιατρός κάνοντας έναν υπέρηχο την ημέρα της εξέτασης βρίσκει τη θέση του πλακούντα, απολυμαίνει την περιοχή της κοιλιάς, βάζει κάποιο είδος αντισηπτικού, ανάλογα με την περίσταση ενδέχεται να κάνει τοπική αναισθησία και τέλος, εισχωρεί μια βελόνα πρώτα στη μήτρα και μετά στον πλακούντα. Το υγρό λαμβάνεται από τον πλακούντα και όχι από τον σάκο όπως στην αμνιοπαρακέντηση, γιατί το έμβρυο και ο πλακούντας περιέχουν το ίδιο γενετικό υλικό, καθώς και τα δύο δημιουργήθηκαν από το γονιμοποιημένο ωάριο. Σε περίπτωση που το έμβρυο είναι γένους θηλυκού λαμβάνεται και δείγμα αίματος από τη μητέρα για να διαχωρίσουν το DNA τους.

Παρόλο που το δείγμα λαμβάνεται από τον πλακούντα και όχι από τον σάκο, και η βελόνα δεν "απειλεί" άμεσα το έμβρυο, η πιθανότητα αποβολής είναι 1% σε σχέση με αυτήν στην αμνιοπαρακέντηση που είναι 0,5%.

Σε περίπτωση που ο γιατρός δεν κάνει τοπική αναισθησία η έγκυος πονάει λίγο κατά την εισχώρηση της βελόνας και λίγο περισσότερο κατά την λήψη της χοριακής λάχνης. Συνήθως μετά την εξέταση η γυναίκα νοιώθει έντονους πόνους χαμηλά όπως αυτοί της περιόδου και μπορεί να κρατήσουν από λίγες ώρες μέχρι και μια-δυο μέρες. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσει σταγόνες αίματος τις πρώτες μέρες. Αν παρατηρήσει πυρετό, πολλά υγρά ή αν το αίμα έχει μεγάλη ροή, η έγκυος πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της. Συνιστάται αυστηρή ξεκούραση τις πρώτες μέρες μετά την εξέταση και πολλοί γιατροί χορηγούν αντιβίωση κατάλληλη για εγκύους για να αποφύγουν κάποια λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

Μια εβδομάδα αργότερα βγαίνουν τα αποτελέσματα που αφορούν στα σύνδρομα που προκύπτουν από τις τρισωμίες 21, 18 και 13, και δύο εβδομάδες αργότερα τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα σύνδρομα και νόσους.


Οι παραπάνω πληροφορίες στηρίζονται στη δική μου προσωπική εμπειρία
από όταν χρειάστηκε να κάνω στην εξέταση αυτή.
Κωνσταντίνα Μ.


Image courtesy of ..... / FreeDigitalPhotos.net



Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!

4 σχόλια :

  1. Γράφεις πως αν είναι γένος θυληκου παίρνουν και αίμα από την μητέρα!πως ξέρουν τι είναι στην 10η εβδομάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλως ήρθες Σούλα! Αν και οι πληροφορίες έχουν γραφτεί από τη μαμα Κωνσταντινα, που μας τις έστειλε, και όχι από εμένα, νομίζω ότι σπάνια γίνεται αυτή η εξέταση από τη 10η εβδομάδα. Συνήθως την κάνουν προς το τέλος του 1ου τριμήνου κ μετά την αυχενική διαφάνεια εφόσον τα αποτελέσματα αυτής σε συνδιασμό με του pappA δείχνουν κάποιο θέμα. Τις περισσότερες φορές, αν δεν κάνω λάθος, ήδη από την αυχενική διαφάνεια οι γιατροί βλέπουν και το φύλλο του εμβρύου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας,ειμαι 32 χρονων και ειναι εγκυος στο πρωτο παιδι μου.εγω εχω στιγμα μεσογειακης και ο αντρας μου στιγμα δρεπανοκυτταρικης.Σημερα εκανα ληψη τροφοβλαστη και θα ηθελα να μοιραστω την εμπειρια μου.Με την τοπικη αναισθησια δε πονεσα καθολου μα καθολου μονο ενιωσα μια μικρη πιεση οταν μου επαιρνε το υγρο.Φοβομουν γενικα στην αρχη αλλα ολα πηγανε πολυ καλα!.Σε 7 εργασιμες μου ειπαν για τα αποτελεσματα απλα δε θα κανω το πληρη μοριακο ελεγχο γιατι ο γυναικολογος μου , μου ειπε οτι δεν ειναι αναγκη να γινει απλα πρεπει να μαθουμε σχετικα με το αν εχει μικροδρεπανοκυτταρικη που ειναι αυτο που θα με κανει α σταματησω τη κυηση.Η αυχενικη διαφανεια ηταν σουπερ απλα το μονο που εχω να περιμενω ειναι αυτο.Επισης στο τελος μου πηρε αιμα και δε ξερω αν το εκανε επειδη εχω κοριτσι η για να κανει papp a.Αυτο αν το ξερει καποιος...Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σου ημέρα, φίλη μου! Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας. Για την ερώτησή σου καλύτερα να πάρεις διευκρίνηση από το γιατρό που σε παρακολουθεί... Το σημαντικότερο τώρα και αυτό που σου εύχομαι από καρδιάς είναι να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα από τη λήψη και όλα να πάνε καλα στην εγκυμοσύνη σου για εσένα και το μωράκι σου. Με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.