ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ - ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Συνταγή για εύκολα ελαφριά μελομακάρονα (Στ. Παρλιάρος)

Συνταγή για Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη.... κι όμως υπάρχει!
Και είναι και εύκολα, και ελαφριά, και υπέροχα!!!



Συστατικά (για 1kg μελομακάρονα - περίπου 40 μικρά τεμάχια)
Για το ζυμάρι:
- 200γρ χυμός πορτοκαλιού
- 280γρ ελαιόλαδο
- 600γρ αλέυρι
- 1/2 κουτ. του  γλυκού σόδα
- 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Για το μέλωμα:
- Καρύδια χοντροκομμένα
- Μέλι
   

Η δική μου προετοιμασία και παρουσίαση...!





EDIT: Το μικρό Αγγελάκι μου συμμετέχει στο "εργαστήριο Μελαμακάρονα 2015"!

Τρόπος Εκτέλεσης
- Σε ένα βαθύ σκεύος  ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
- Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην "κορδώσει" η ζύμη μας.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
- Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄ λεπτά     Χρόνος Ψησίματος: 30΄ λεπτά

Και επειδή μετά από τόσα χρόνια που τα φτιάχνω έχω πλέον δοκιμάσει διάφορες παραλλαγές, παρακάτω, για να επιλέξετε τί σας ταιριάζει καλύτερα, σας δίνω και...


Μερικά tips και εναλλακτικές συστατικών και εκτέλεσης
- Το λάδι που θα βάλετε να είναι ελάχιστο γιατί "γλυτσιάζουν" εύκολα και χαλάνε
- Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, για να μη σφίξει.
- Πρέπει να κολλάνε και λίγο στα χέρια σας για να γίνουν αφράτα
- Καλό είναι να τα πλάσετε πολύ μικρά γιατί φουσκώνουν πολύ.
- Αν τα πλάσετε πολύ μεγάλα, κινδυνεύουν μέσα να παραμείνουν άψητα.
- Μην τα ψήσετε παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο γιατί αρπάζουν από κάτω.
- Για το τέλος μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα αν το προτιμάτε.
- Αντί να τα "ραντίσετε" με το μέλι μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι για να τα βουτήξετε

Για το σιρόπι:

Ζεσταίνεται στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.
(Καλύτερα να φτιάξετε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονά σας και να τα βουτήξετε για λίγα λεπτά μέσα. Ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι)


Και λίγα λόγια για την ιστορία τους:

Ήταν παραμονές για τα Χριστούγεννα του 2010 και την  Πρωτοχρονιά του 2011, οι πρώτες μας γιορτές με τον καλό μου στο σπίτι μας, μετά το γάμο, σαν οικογένεια. Για λόγους υγείας ήμασταν, αυτό που οι γιατροί ονομάζουν "άγλυκοι και άναλοι", δηλαδή ότι καταναλώναμε δεν έπρεπε να περιέχει ζάχαρη και αλάτι.... Με αρκετή στενοχώρια, λοιπόν, είχα αποδεχτεί ότι το σπίτι μας δεν θα "μύριζε" τη γιορτινή ατμόσφαιρα από την κουζίνα μας, αφού δεν θα έφτιαχνα κανένα από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά που -από όσο γνώριζα ως τότε- όλα τους περιελάμβαναν στα συστατικά τους και την απαραίτητη ζάχαρη. Κι όμως, ευτυχώς γελάστηκα!
 

Μέσα Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς βρισκόμασταν σε μια προ-χριστουγεννιάτικη εξόρμηση κάπου στα πανέμορφα χωριά της Δράμας,  και ήταν Σάββατο απόγευμα όταν αποκλεισμένοι από τη χιονοθύελλα περίμενα να χαζέψω στην τηλεόραση την εκπομπή με τις.... γλυκές "αμαρτίες", του γνωστού μας Στέλιου Παρλιάρου. Πανευτυχής τον παρακολούθησα στην αρχή της εκπομπής να προλογίζει συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και, επόμενα, στήθηκα να δω και τη συνέχεια.

Περιττό να αναφέρω ότι, για να γράφω σήμερα -τόσα χρόνια μετά- για αυτή τη συνταγή, έκτοτε τα συγκεκριμένα μελομακάρονα, που παρεμπιπτόντως είναι και πεντανόστημα, δεν έχουν λείψει σε καμία από τις επόμενες εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς από το τραπέζι μας....... κι ας πάψαμε να είμαστε άγλυκοι!


Εύχομαι καλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει
και περιμένω εναγωνίως να μου αφήσετε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια παρακάτω!!!



Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!


17 σχόλια :

  1. Πω πω τι νοστιμα που φαίνονται! Τρελαίνομαι για μελομακάρονα αλλα δεν τα πετυχαίνω συνηθως! Απο το πάρτυ της Μάχης ερχομαι!
    Ντινα @ happygirlycrafty.blogspot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φαίνονται και είναι Ντίνα μου!!! Να τα δοκιμάσεις και εφέτος δίνοντας σημασία στα tips που δίνω παραπάνω και εύχομαι να τα πετύχεις αυτή τη φορά... Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!
    (ΥΓ και εγώ από το ίδιο party σε επισκέφτηκα πριν λίγο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η συνταγή! Τελικά ίσως τα δοκιμάσω φέτος για να δούμε! Σ΄ ευχαριστώ που τη μοιράστηκες μαζί μας! Καλώς σε βρήκα! Έρχομαι από το πάρτυ της Μάχης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς ήρθες, Κατερίνα!!!
    Χαίρομαι που σε προκάλεσε η συνταγή μου... το αξίζει!
    Να τα δοκιμάσεις - να τα δοκιμάσεις και να επανέλθεις να μου πεις εντυπώσεις!!!
    Σε ευχαριστώ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την κάνω pin - φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί έχει ελαιόλαδο, και πάντα, σε όλα τα γλυκά μου, μόνο αυτό το λαδάκι βάζω.
    Αλλά να μην έχει και ζάχαρη;... ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

    Εύχομαι πάντα να γιορτάζετε με χαρά, μαζί με το Αγγελάκι σας!

    ευχαριστούμε για τη συνταγή
    φιλιά, Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aλεξία μου, να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε και να δεις που η απουσία ζάχαρης δε θα σας κάνει καμία εντύπωση στη γεύση.... εκτός και αν έχετε μάθει στα υπερβολικά γλυκά, που δεν το νομίζω για εσάς! Προσωπικά μαγειρεύοντας και καταναλώνοντας, ακόμα και μέχρι σήμερα - από συνήθεια και όχι ανάγκη πλέον - τα πάντα χωρίς ζάχαρη (ή με ελάχιστη) και χωρίς αλάτι.... ένα πράγμα κατάλαβα: Όλα είναι θέμα μυαλού και ιδέας και όπως τα συνηθίζεις έτσι εύκολα και τα ξεμαθαίνεις!!! Περιμένω τις εντυπώσεις σου από την πράξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα τη δοκιμασω...αφου τα τρωω 2 καθε φορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να τα δοκιμάσεις, Ζήνα μου.... και να επιστρέψεις με εντυπώσεις!!!
    ΥΓ.... Άσε και εμείς 2-2 και 3-3 τα τρώμε γιατί τα κάνω και μικρά σαν μπουκίτσες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε, απλώς έχω μία απορία! Το αλεύρι που χρησιμοποιείτε τι είδος είναι; Με ολικής αλέσεως τα έχετε κάνει και αν ναι η ποσότητα αλευριού είναι η ίδια; Σας ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και καλό μήνα, Ελένη! Το αλεύρι είναι το κλασικό για όλες τις χρήσεις, δεν τα έχω δοκιμάσει με άλλου τύπου αλλά...... μια δοκιμή θα σε πείσει! Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλά γλυκά!! Πολύ ενδιαφέρον συνταγή και τολμώ να την δοκιμάσω για φέτος στα μελομακάρονα που κάνω!! Ευχαριστούμε πολύ!! Καλές γιορτές ...με πολλές γλύκες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήπως ξεχασατε κάτι;Δεν μου εφουσκωσαν καθολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλλά είναι νόστιμα.Καλές γιορτές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας! Όχι, δεν ξεχάσει κάτι από τη συνταγή. Λυπάμαι πολύ που δε βγήκαν οπως τα περιμένατε... Αλλά χαίρομαι που τουλάχιστον από γεύση σας αποζημειωσαν! Ευχαριστώ πολύ και καλά Χριστούγεννα να έχετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάλη μου, σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Μόλις τα δοκιμασεις, να επιστρέψεις να μου πεις εντυπώσεις. Φιλιά πολλα, χρόνια καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τα σχόλια σας, τις δικές σας εμπειρίες και παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο που διαβάσατε! Ανυπομονούμε να εμπλουτίσουμε τις μαμαδοϊστορίες μας!

**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.

***Για να σχολιάσετε από κινητή συσκευή πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"