Τα υπερηχογραφήματα μιας εγκυμοσύνης - Πόσα και ποιά είναι

Στην πρώτη επίσκεψη μιας εγκύου στο γυναικολόγο της και για να διαπιστωθεί η αρχή μιας εγκυμοσύνης αν δεν έχει προηγηθεί η β΄ χοριακή εξέταση αίματος, γίνεται συνήθως το πρώτο υπερηχογράφημα στο έμβρυο (συνήθως από την 6η-8η εβδομάδα και μετά). Πρόκειται για τον πρώτο βασικό έλεγχο της αρχόμενης κύησης όπου ελέγχεται πιθανή εξωμήτρια κύηση, ο αριθμός των εμβρύων, η ομαλή ανάπτυξη και να προσδιοριστεί και η ηλικία της κύησης.

Άλλο ένα υπερηχογράφημα που γίνεται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης (μεταξύ 11ης - 14ης εβδομάδας) είναι αυτό στο οποίο μετριέται η Αυχενική Διαφάνεια του εμβρύου για να ελεγχθεί πιθανή ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο down και άλλες συγγενείς ανωμαλίες. (Συνήθως μαζί με τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας γίνεται, με λήψη αίματος από την εγκυμονούσα, και το PAPP A-test, το οποίο επίσης έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει τον κίνδυνο παρουσίας στο έμβρυο ορισμένων νοσημάτων όπως το σύνδρομο down.)

Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, το μεγάλο και σημαντικό υπερηχογράφημα στο οποίο υποβάλλεται η έγκυος είναι αυτό της εξέτασης Β Επιπέδου το οποίο γίνεται μεταξύ 20ης - 24ης εβδομάδας κύησης. Στο στάδιο αυτό ελέγχεται η ανατομία του εμβρύου και εντοπίζεται τυχόν ανωμαλία στο σχηματισμό του (πχ στα όργανά του). Εκτός από το αν το έμβρυο είναι αρτιμελές, στο υπερηχογράφημα αυτό προσδιορίζονται επίσης η θέση του πλακούντα και η ποσότητα του αμνιακού υγρού. Επίσης στο υπερηχογράφημα αυτό μετριέται και το μήκος του τραχήλου της μήτρας  και ελέγχονται και οι πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας στην έγκυο.

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης γίνεται ένα ακόμη μεγάλης σημασίας υπερηχογράφημα, το λεγόμενο Doppler αγγείων μεταξύ 28ης - 32ης  εβδομάδας. Στη συγκεκριμένη εξέταση ελέγχεται κατά πόσο ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν παρουσιάζονται σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας. Επίσης τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί η μέλλουσα μαμά να υποβληθεί και σε καρδιοτοκογράφημα για να ελεγχθούν η δραστηριότητα και οι συσπάσεις της μήτρας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι αρκετοί οι γυναικολόγοι που υποβάλλουν τις μέλλουσες μητέρες στη διαδικασία αλλά και το κόστος ενός υπερηχογραφήματος σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε κάθε επίσκεψη τους στο γιατρό. Ωστόσο οι προαναφερόμενοι υπέρηχοι είναι οι πιο απαραίτητοι και μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά μπορεί να περιοριστεί σε αυτούς.



Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net


Σας άρεσε το άρθρο μας; Διαδώστε το!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


***Aν διαβάζετε από κινητή συσκευή και δε βλέπετε το ειδικό πλαίσιο παραπάνω, για να γράψετε το σχόλιό σας, πατήστε
"προβολή έκδοσης ιστού"


**Τα κουμπία "απάντηση" και "προσθήκη σχολίου" δε λειτουργούν προσωρινά.
Χρησιμοποιείστε απευθείας το κουτί σχολιασμού από κάτω.